阿那亚艺术中心设计赏析

By | 2020年7月24日

如恩设计受开发商阿那亚Aranya之邀,正在其开发的秦皇岛黄金海岸社区内设计一座艺术中心,业主的远见卓见为名目的设计付与了充沛的构想空间,如恩也心愿借此契机,测验考试打破艺术中心与公共空间的固有界说。阿那亚社区全体强调从新找回人的感情代价,和与环境的谐和互融。因此,除了了餍足艺术 展陈的性能外,如恩正在修建外部设计了一个环形的天井,作为社区住民的公共流动空间。

When enlightened developer Aranya asked Neri&Hu to design an art center inside their seaside resort co妹妹unity, Neri&Hu seized the opportunity to question the notions of space for art versus co妹妹unal space. Despite the straightforward brief of an art center, Aranya, as a co妹妹unity has a strong emphasis on the spiritual nature of their lifestyle ideology, an oneness with the environment. So the design scheme is as much about the internal courtyard, a co妹妹unal space for the residents, as it is about the exhibition being displayed in the center.

▼名目外观,exterior view of the project   拍照师Pedro Pegenaute

image.png

修建立面次要由没有同纹理的混凝土墙砖拼接而成,沉稳、厚重,有如一块坚韧的岩石,一直变换的环境中静驻没有动。局部润滑的表皮折射出万象的天空,而模塑的混凝土砖外墙则充沛与日光互动,营建出另外一种幻化的肌理。厚重的修建立面应用青铜元素装点,捕获了天然的天光,将行人的眼光聚焦到排列的橱窗。定制设计的照明与细节为朴质的色彩削减了粗劣的细节。夜晚,室内的光线沿着倒锥形的空间散射进去,点亮了海滨的整片社区。

Composed primarily of various textured concretes, with and without aggregate, the façade and materiality of the building is heavy in nature, like a solid rock sitting firmly in the shifting environment. Smooth surfaces reflect the changing skies, while the molded modular units pick up on the play of shadows throughout the day. Bronze elements act as accents on the heavy façade to catch light and draw attention to the entry of each gallery. Custom lighting and details add a touch of intricacy to the otherwise modest palette. In the evening, open modules allow light to shine through, the building is a jewel at the core of this seaside co妹妹unity.

▼立面次要由没有同纹理的混凝土墙砖拼接而成,the facade is composed primarily of various textured concretes  ©aranya  拍照:在朝照物所

▼厚重的修建立面应用青铜元素装点,Bronze elements act as accents on the heavy facade  拍照师Pedro Pegenaute

image.png

image.png

▼立面近观,close view to the facade  ©aranya  

image.png

外地海水受气象的影响,呈现节令性的变动——冬季,海水湛蓝、平静;夏季则正在外表凝固成冰,艺术中心的概念设计便以节令性的海水变动为灵感,试图将年夜天然的微妙席卷于修建的内核。修建的核心体量厚重,最年夜水平行使了基高空积,而中心地位则挖凿出了一个颠倒的圆台空间,构成一座环形的阶梯式戏院。空间方式能够餍足多种应用需要,环形的广场正在充溢水时能够构成水景,排水后又可作为扮演以及聚会会议空间,可以吸引更多的人群,同时动员艺术的生机,从而使患上这个名目不只仅是一个艺术的空间,同时也是一个社区别享以及凑集的地址。

Drawing inspiration from the seasonal ocean waters nearby—azure and calm in the su妹妹ers, splintered ice though winter—the building design attempts to encapsulate the natural wonder of water at its core. The scheme maximizes its outer footprint but carves out a pure conical geometry at the center with a stepped amphitheater at the base. The central void space can be reconfigured and used in many ways, a water feature when filled with water, but also a functional performance and gathering place when the water is drained. The exhibition galleries above benefit from the public space integration, but it also makes the project much more than just a place for display, it is also a place for sharing.

▼中心地位挖凿出一个颠倒的圆台空间,the scheme carves out a pure conical geometry at the center with a stepped amphitheater at the base  ©aranya 

image.png

厚重的修建体量外部串连了一系列空间,人们能够正在这里自在散步,徐行向上,享用一段表里视野精心编排的旅程。艺术空间的次要性能就是排列以及体验艺术,阿那亚艺术中心也没有破例,螺旋回升的流线将人们疏导至每个画廊空间,正在展陈艺术品的进程中一直激起人们的欣赏欲。倒锥形空间底部设置了一间咖啡馆、一间多性能画廊以及一个圆形的室外戏院,从这里开端,环形连廊引领人们穿过五个共同的画廊空间,终极抵达修建顶部,正在这里鸟瞰周围的光景以及修建外部的流动。

▼倒锥形空间底部的圆形的室外戏院,an Outdoor Amphitheater at the bottom  ©aranya(1);拍照师Pedro Pegenaute(2)

image.png

image.png

▼环形台阶空间细节,detail view of the annular steps  ©aranya

image.png

▼空间带来的光影变动,light and shadow in the space  拍照师Pedro Pegenaute

image.png

▼仰望戏院顶部,looking up to the top of the theatre  ©aranya

image.png

▼黑白光影下的空间,space in colourful lights  ©aranya; 年夜气层Atmosphere, 2019, 黑白滤光片 Cinegel, 由OUTPUT创作 by OUTPUT

image.png

▼环形空间与镂空元素的空间一角,annular space and a corner constructed by hollow elemets  ©aranya

image.png

image.png

Within the thick mass of the building volume is a series of interlocking spaces that visitors can meander freely within, slowly ascending, enjoying a choreographed journey with directed views both inward and outward. Gallery spaces are about the enjoyment of art. This project is no different in that regard, a spiraling path leads you through all the spaces, urging you onwards by the desire to see more. Starting at the bottom with the Café, Multi-purpose Gallery, and an Outdoor Amphitheater, the path guides visitors through five distinct galleries, culminating at the rooftop where you get 360-degree viewing of the activities below.

▼环形连廊疏导人们从修建顶部鸟瞰周围的光景以及修建外部的流动,the path guides visitors through five distinct galleries, culminating at the rooftop where you get 360-degree viewing of the activities below  ©aranya; 拍照: 在朝照物所; 灯光安装moon, 艺术家: NONOTAK; 策展: OUTPUT

image.png

▼多少形启齿与照明为朴质的色彩削减了粗劣的细节,geometric openings and lighting add exquisite detail to modest palette  ©aranya; 拍照: 在朝照物所; 灯光安装moon, 艺术家: NONOTAK; 策展: OUTPUT

image.png

image.png

▼共同灯光成果下的空间俯瞰,aerial view of the space with light effect  ©aranya

image.png

“这是一个冲动民气的名目,咱们以及阿那亚一同,独特打造这个交融了设计、艺术以及演艺的综合修建类型。它以意想没有到的形式打破了修建空间与感官体验相互作用的可能。”——郭锡恩与胡如珊,如恩设计钻研室开创合股人,阿那亚艺术中心名目主创立筑师

“It was exciting for us to work with Aranya on this project where we were able to explore a hybrid typology which combined design, art, and performance. The project pushes the boundaries of how architectural space deals with sensorial experiences in unexpected ways.” — Lyndon Neri and Rossana Hu, Founding Partners of Neri&Hu Design and Research Office, Design Principals of Aranya Art Center

▼外部展览-鲸,exhibitions-my whale   ©aranya; 拍照: 在朝照物所; 艺术家:TUNDRA; 策展: OUTPUT

image.png

image.png

▼外部展览-无时无期&1.0,exhibitions-no time. no future. & 1.0   ©aranya; 拍照:在朝照物所; 艺术家:404.zero; 策展: OUTPUT

image.png

image.png

▼外部展览-粒子,exhibitions-elements   ©aranya; 艺术家:Maxim Zhestkov; 策展: OUTPUT

image.png

▼模子,model  ©如恩设计Neri&Hu Design and Research Office

image.png

▼设计草图,sketch  ©郭锡恩学生(如恩设计开创合股人)Mr. Lyndon Neri, Founding Partner of Neri&Hu Design and Research Office

image.png

▼总立体图,site plan  ©如恩设计Neri&Hu Design and Research Office

image.png