夹缝里的捞饭餐厅灯光设计

By | 2020年7月24日

名目位于江苏省姑苏市产业园区九华路,处于周边多个室第区的生存中心。原店是三杯鸡米饭/西南烧烤,是小区临街的一间商店,空间繁多且狭小。店面的立面十分狭长,外部空间相应也是极端狭长的“过道式”空间,长约13米,宽2.3米,面积约莫30平方米。新的餐厅是一家新兴的鲍汁捞饭馆,业主心愿经过室表里的革新,构成共同的空间体验,而吸引周边室第的人流量和外卖流量,让店面成为各人都想来用饭打卡的“网红”快餐场合,并由此对后续外卖营业起到拓展作用。

The project is located at Jiuhua Road, Suzhou Industrial Park, Jiangsu Province, and is located in the living center of several residential areas. The original store is chicken rice / barbecue restaurant . The facing street shop is very small and narrow. The facade of the space is high but narrow, and the interior space is also an extremely narrow “alley” space, about 13 meters long and 2.3 meters wide, with an area of about 30 square meters. The new restaurant is an emerging abalone rice restaurant. The manager hopes to transform the interior and exterior to create a unique experience to attract the flow of people around the area, making the store a “pop-up restaurant” that everyone wants to eat and take photos, which also help with his follow-up take-away business.

▼餐厅室内一览,overview of the interior restaurant ©姚杰奇

image.png

因而,若何行使狭隘的过道式空间打造“设计爆款”的就餐空间就成了本次设计的外围成绩,同时极低的造价估算一样也是需求克服的设计阻碍。另外,连系环境近况,有三个设计要点能够明白:第一,需求正当行使好这个空间窄长的方式特色,顺次排布桌椅,表现出空间特质;第二,经过设计材质贴面等尽可能使店内看起来宽敞没有压制;第三,重视外立面的设计,造成肯定的视觉打击,吸引交往行人入内就餐。而狭小的空间必需思考到人群流量的管制,因而需求经过空间发明出的“疾速”的心思映照。

▼餐厅轴测图及桌椅排布的几种可能性,axon and several possibilities for table and chair arrangement ©平介设计

image.png

Therefore, how to use the narrow space to create a “pop-up restaurant” dining space has become the core issue of this design, and the extremely low budget is also a design obstacle that needs to be overcome. There are three key points that can be clarified: First, it is necessary to make reasonable use of the narrow and long form features of the space, and reasonably arrange the tables and chairs; secondly, the space should looks spacious and not depressed by using material and light; third, the facade and interior should attract people to come but also with certain visual impact to create a “fast” psychological effect to push people eat quickly in this space in order to control the crowd flow.

▼狭长的餐厅空间,the restaurant in the narrow and long form ©姚杰奇

image.png

设计师正在设计以前对菜品的品味和与年夜厨的谈天中,逐步构成了味觉光阴地道的设计概念:正在围合的墙面以及顶面上均装置程度的线条——为添加墙面的多样丰厚性以及飞逝的成果。采纳了木条以及LED灯带两种资料的三种组合,正在强调速率,促成一波又一波用餐者的更迭的同时,又强调出“地道”极佳的延长与进深感,和光线为空间带来的活动感以及生机。

▼墙面设计,design for the walls ©平介设计

image.png

Through taste of the dishes and chat with the chef, the designer gradually formed the design concept of taste/time tunnel: by installing horizontal stripes on the enclosed wall and top surface in order to increase the variety and richness of the wall to make the fleeting effect of interior space. Three combinations of two materials – wood strip and LED light, are used to emphasize the fleeting speed, while emphasizing the “tunnel” feeling with infinite extension to the food.

▼从餐厅外部看向入口,正在围合的墙面以及顶面上均装置程度的线条,viewing the entrance from the interior space, installing horizontal stripes on the enclosed wall and top surface ©姚杰奇

image.png

但为餍足较为精良的用餐体验,而且添加空间的横向宽度,使之又没有至于太甚艰深压制。正在经费无限的前提下,设计师摒弃应用镜面材质而测验考试用正在墙面上涂刷价钱较为昂贵的环氧树脂漆发明反射与发光感的空间界面,漫反射带来相似磨砂的质感又没有至于使光线反射过于激烈而惹起没有适。同时正在柜台、厨房与就餐空间的分隔面等非墙面界面则应用镜面亚克力使空间构成一个镜面反射的全体同时加强空间的纵深感。空间界面之间的界线模胡,很好地添加了空间的宽阔性。

In order to satisfy a better dining experience and increase the lateral width of the spatial feeling. Under the condition of limited costs, the designer abandoned the use of mirrored materials and tried to use the cheaper epoxy paint on the wall to create a spatial interface of reflection and illuminance. The diffuse reflection brought a texture similar to matte and did not make the light reflect too strongly which cause uncomfortable. At the same time, the functional surface such as counter, the window of kitchen uses mirrored acrylic to make the space form a mirror-reflective effect while enhancing the depth of the space.

▼餐厅室内部分,环氧树脂漆发明的反射与发光感的空间界面,partial view of the restaurant, space interface for reflection and illuminance is created by epoxy paint ©姚杰奇

image.png

于是,一个完好的漫反射通道空间应运而生。全体设计空间分红两个局部:入口柜台空间、就餐区空间。起首是柜台空间,柜台仅以一台点单机作为与店员与主顾交涉的界面,其下“暗藏”店员工作区,构成具备条理感的柜台空间,非常简洁。并正在操作手段上,应用悬浮的概念:木条与灯带正在镜面亚克力上的反射,使柜台与整个空间融为一体,柜台似乎“沉没”正在空中。同时柜台部分的可挪动设计餍足店员进出的需要,和正在柜台旁留有的部分等候空间给外卖员进行歇息。

Thus, a complete diffuse channel space came into being. The overall design space is divided into two parts: the reception space and the dining area space. The counter only uses a computer as the interface on the desk to negotiate with the clerk and the customer, other functions are hidden under the white table-board. At the same time, the movable design of the counter partially meets the needs of the clerk to enter and exit, and the partial waiting space left at the counter is for the take-away staff to rest.

▼从入口处的柜台看餐厅外部,柜台空间应用镜面亚克力,viewing the restaurant from the the counter at the entrance, the counter uses mirror acrylic ©姚杰奇

image.png

就餐空间依照没有同的职员模式分红会餐与单人两种桌椅排布方式,木条以突变的法则镶嵌正在阁下墙面、高空、顶面上,晋升空间的狭长与进深感,同时突变的法则参照空间照明需要自上而下灯带缩小。灯条强化空间的进深感,而且添加了时髦感与意见意义性。木质地板与灯带的搭配,连续了空间界面的延续性,且添加空间的亲切感以及温度。

The dining space is divided into two types of tables and chairs according to different eating modes. The wooden strips and LED light are inlaid on the left and right walls with gradually change form according to lighting requirements are reduced from top to bottom. The light bar enhances the depth of the space and adds a sense of fashion and fun. The combination of wooden floor and strips create the continuity of the spatial interface and increases the intimacy and warm-feeling of the space.

▼餐厅室内,厨房与就餐空间的分隔面的镜面亚克力,partial interior restaurant, using the mirror acrylic for the separation of the kitchen and dining space ©姚杰奇

image.png

整个空间应用几种材质“拼贴”而成,摒弃了传统室内天花板、墙面、高空的逻辑而进行全体打造。室内空间次要采纳四种资料:环氧树脂漆,木条,灯带,镜面亚克力。镜面亚克力装置正在狭漫空间的止境,起到反射与延长空间长度的作用。环氧树脂漆具备漫反射的作用,作为阁下墙和顶面的次要基底材质,给界面以光泽的质感,且使空间视觉上再也不关闭。木条以及灯条进行三种没有同的墙面操作:纯木条、纯灯条、木条内嵌灯带(一种悬浮于空中的成果)。整个空间尽端不只以吸引眼球的延长界面进行终止,同时以菜品的出餐口(味觉与嗅觉)进行开端从新疏导整个空间的餐饮基调。

The entire space is made up of several materials’ “collage”, which eliminates the logic of traditional design logic of ceilings, walls and floors. The interior space is mainly made of four materials: epoxy paint, wood strips, light strips, and mirror acrylic. The mirrored acrylic is mounted at the end of the narrow space and functions as extension of space. The epoxy resin paint has the function of diffuse reflection, and serves as the main base material for the walls and the top surface, giving the interface a glossy texture and making the space visually wider. Wood strips and light strips perform three different wall operations: pure wood strips, pure light strips, and wooden strips with built-in strips (an effect suspended in the air). The end of the space is not only terminated with an eye-catching extension interface, but also begins to re-direct the dining atmosphere of the entire space with the food outlet (taste and smell).

▼餐厅部分细节,木条与灯带搭配,details of the interior restaurant space, wooden strips and light strips complement each other ©姚杰奇

image.png

与室内空间绝对应的,外立面一样连续类似的语汇,行使便宜的金属网为店招基底,外挂灯条以及木条。因为店面的非凡性子,上下两个店招正在原先的应用中是齐全离开的,两头的二层空间也是此外店家运营应用,因而立面设计时就经过外挂灯条以及木条将两局部进行了串连并克服了不克不及遮挡的成绩。身处室第区,决议了它很难具有贸易区那样网红餐饮店的特质;而非凡的狭漫空间,用“网红小吃店”来形容其定位非常失当。设计师也心愿这个空间可以作为一种非凡店肆、快餐文明叠加的新范式,设计正在这个空间的作用并非投合贸易,而是针对空间的从新表白以及考虑和重释。

Corresponding to the indoor space, the façade also continues a similar vocabulary, using cheap metal mesh for as base, install light strips and wooden strips on the surface with easy bolts. The upper and lower sign were completely separated in the previous use, and the middle two-storey space is also used by other stores. Therefore, the facade design has connected both parts and overcomes the obstructed issues of upper store. Located at a residential area determines that it is difficult to have the characteristics of a pop-up restaurant compared with in a co妹妹ercial district. But its unique narrow space, it work as a “neighborhood cafe” to describe its position. Designers also hope this space can serve as a new paradigm for the superposition of pop-up store and fast food culture in China. The role of design in this space is not to cater to business, but to re-express and reflect and reinterpret small dinning space.

▼餐厅外立面夜景,经过外挂灯条以及木条将上下两局部立面进行了串连,exterior view of the restaurant at night, using light strips and wooden strips on the facade to connect both parts of the restaurant ©姚杰奇

image.png

▼餐厅立体安排图,layout plan of the restaurant ©平介设计

image.png

完好名目信息:

名目称号:夹缝中的捞饭餐厅

名目类型:室内革新 

名目地址:江苏省姑苏市产业园区九华路

设计单元:平介设计(姑苏平介修建科技无限公司)、上海衡泰修建设计征询无限公司

空间设计:杨楠,王乙童,吴怡,郑轶鸿,黄迪

施工设计:上海衡泰修建设计征询无限公司

次要资料:镜面亚克力、防腐木、环氧树脂

工程造价:5万

建成状态:建成

设计工夫:2019年

建立工夫:2019年

修建面积:30平方米

拍照:姚杰奇